Jezik

Konstitutivna sjednica Udruženja za IKT

27.5.2014. godine, u hotelu Kardial u Tesliću je održana konstitutivna sjednica Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije, što predstavlja jednu od aktivnosti projekta WeB.
Osnovni cilj Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije pri Privrednoj komori Republike Srpske, je da stvori prepoznatljiv sektor za ovu oblast, koji će dati ogroman doprinos privredi, rekao je v.d. sekretar Udruženja Slobodan Dragičević.
On je naveo da Udruženje okuplja softverske kompanije koje proizvode softvere, koji se mogu prodati kako na domaćem tako i na stranom tržištu. 
"Zadaci Udruženja su vrlo široki, tako da će se formirati grupacija za softver, za telekomunikacije, za hardver i druge. Na te grupacije ćemo pojedinačno usmjeravati određene aktivnosti kroz preduzeća koje imaju zajedničke interese", rekao je Dragičević.
Udruženje će, tvrdi Dragičević, uputiti inicijativu Vladi Republike Srpske da se formira posebno odjeljenje u Ministarstvu nauke i tehnologije koje bi se bavilo pitanjima informaciono-komunkacionih tehnologija, odnosno zastupanja interesa privrednika iz ove oblasti. 
"Bitno je i da unaprijedimo naš obrazovni sistem kada je riječ o informaciono-komunikacionim tehnologijama, jer postoji velika potreba za stručnim kadrom, kako od stranih firmi koje dolaze na ovo područje, tako i od domaćih preduzeća", naglasio je Dragičević. 
Fakulteti i druge visokoobrazovne institucije, smatra Dragičević, moraju odreagovati i odgovoriti potrebama tržišta. 
"Naš zadatak biće i da određene izuzetno kvalitetne proizvode naših firmi predstavimo, prije svega, domaćoj privredi, da bi domaći resurs mogli da što bolje iskoristimo, a onda da kroz sajmove predstavimo svoj rad stranom tržištu", rekao je Dragičević.

Ostavi komentar